Obezite ülkemizde ve dünyada yaygın olarak görülen kıymetli sıhhat meselelerinden birisidir. Obeziteyi bedende çok yağ depolanması olarak tanımlayabiliriz. Dünya Sıhhat Örgütü’nün yapmış olduğu sınıflandırmaya nazaran vücut kitle indeksi 30 ‘un üzerinde olan şahıslar obez olarak bedellendirilmektedir. Obezite şahısların ömründe fizikî toplumsal ve ruhsal manada olumsuz tesirlere neden olabilmektedir. Bu tesirler obezitede bazen sonuçken bazen ise obezitenin nedenleri ortasında yer almaktadır. Günümüzde obezitenin görülme sıklığının giderek arttığı söylenebilir. Yaygınlaşma obezitenin nedenlerine ve tedavisine yönelik kıymeti arttırmaktır.
“Obezite tedavisinde ‘hekim-psikolog-diyetisyen-sosyal ömrün tekrar düzenlenmesi’ bu dört faktör epey önemli”
Uzm. Kln. Psk. Müge Leblebicioğlu Arslan, “Hastalar tedavi tekniği olarak çoğunlukla birinci düşündükleri yol cerrahi operasyon, spor yapma ya da diyetisyen dayanağı olabilmektedir. Lakin tedavide işin ruhsal boyutu ise geri göz arkası edilebilmektedir. Obezitenin nedenleri ortasında çevresel, biyolojik, sosyolojik ve ruhsal faktörler kelam mevzusudur. Münasebetiyle buradan baktığımızda obezite tedavisinin tesirli ve kalıcı bir tahlil sağlanabilmesi açısından multidisipliner yaklaşımın son derece kıymetli olduğunu düşünüyorum” dedi.
“Aşırı olan her davranışın altında kesinlikle bir muhtaçlık vardır”
Uzm. Kln. Psk. Leblebicioğlu Arslan, “Obez bireylerin çoğunlukla hayattan aldıkları en büyük zevk kaynağı yemek olabilmektedir. Yemek en doğal muhtaçlığımız ve çoğumuz yemekten zevk alabiliriz. Bu durum son derece olağandır. Fakat buradaki zevk kişiyi fonksiyonel olmayan bir boyuta götürmektedir. Yeme davranışındaki aşırılık hayattan alınabilecek başka zevk kaynaklarına erişimi zorlaştırmaya başlar. Örneğin, kişinin toplumsal hayatında meydana gelen düşüşler duygusal bağların güçlü olduğu yakın bağlantılardan uzaklaştırarak ömrünün zevk verebilecek öbür taraflarından de yoksun kalmasına neden olabilmektedir. Bu durum adete bir kısır döngü üzere yemekle kurulan bağa yatırımı daha da arttırmaktadır. İster davranış yemek yemek olsun ister diğer bir şey, çok olan her davranışın altında kesinlikle bir gereksinim vardır. Bastırılan bu muhtaçlığın hatırlamama ya da duygusal kaçınmaya yönelik bir fonksiyonu olabilir” diye konuştu.
Obezite cerrahisine başvuran şahısların ameliyat öncesi ve sonrasında sıklıkla karşılaştığım niyetler: ‘Yemek yemek dışında nasıl keyifli olurum?’ ‘Yemek yemeden de memnun olabilir miyim?’ ‘Aşırı yemiyorum lakin içimde güya bir boşluk var’
Uzm. Kln. Psk. Leblebicioğlu Arslan, “Obezitenin yaygın tedavi tekniklerinden biri olan obezite cerrahisi sonrasında şahıslarda yemek ile kurulan bağlantı tıpkı olsa da kişinin yeme tavırları istemsizce değişik bir hal alabilir. Bu durumu şu örnekle açıklamak isterim; sıhhatsiz bir alakası içerisinde olan birinin alakayı bitirmiş olması kişinin zihninde de bitirebileceği manasına gelmeyebilir. Zihin daima o bağlantıyla çok uğraş içerisindeyse kişi her ne kadar başka da olsa olumsuz fikirleri günlük hayatındaki fonksiyonelliğini olumsuz tarafta etkileyebilir. Dolayısıyla aslında obezite de problem yalnızca bireylerin çok yemek yeme davranışından çok neyi hangi muhtaçlıklarını bastırmaya ya da baş etmekte zorlandığı hisler varsa kaçınmaya yönelik olup olmadığını fark etmektir” diye söyledi.
“Obezite cerrahisi öncesi ve sonrası ruhsal takviye çok önemlidir”
Uzm. Kln. Psk. Leblebicioğlu Arslan, “Bahsedilen farkındalık ve değişim psikoterapi ile mümkündür. Münasebetiyle yemeği bir baş etme sistemi olarak kullanan şahıslar cerrahi operasyon sonrasında da ruhsal manada zorlanabilirler. Bazen bastırılmaya çalışan hisler, gereksinimler, dürtü ve anılar ameliyat sonrası tetiklenebilir. Bu durumda şahısların kendisini daha fazla mutsuz hissetmesine neden olabilir. Bu açıdan bakıldığında obezite cerrahisi öncesi ve sonrasında ruhsal takviye alınması, şahısların ruhsal düzgün oluş halinin sağlanması ve ameliyat sonrası hayatının daha fonksiyonel bir hale gelmesi açısından son derece kıymetli olduğu söylenebilir” diye vurguladı.
‘’Ruh ve vücut bir bütündür. Kilonuzu düşürmeye çalışırken, ruhsal yeterli oluşunuzu arttırmayı ihmal etmeyin.’’
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı